Održan simpozij Četvrti majski alergološki dani

Sharing is caring!

U organizaciji Klinike za pućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a uz podršku Udruženja respiratorne medicine, Ljekarske komore TK i Komore zdravstvenih tehničara TK danas je u Hotelu Tuzla u Tuzli održan simpozij Četvrti majski alergološki dani.

Simpozij koji je okupio više od 150 učesnika iz BiH i Slovenije bio je prilika da pneumolozi, otorinolaringolozi, dermatolozi, pedijatri, ljekari porodične i urgentne medicine i medicine rada razmjene iskustva i aktuelne informacije iz oblasti alergologije.

Prema riječima načelnika Klinike za plućne bolesti doc. dr. Suvada Dedića, značaj simpozija se ogleda u porastu alergijskih bolesti u svijetu, naročito u posljednjih 60 godina. Kako je istakao dr. Dedić, svaki treći građanin svijeta danas boluje od jedne ili više alergijskih bolesti. Također je istakao i da je astma bolest sa jako visokom prevalencom i da od nje u svijetu boluje 300 miliona ljudi, a godišnje umre oko 250.000 ljudi. U Tuzlanskom kantonu, prema riječima dr. Dedića, prevalenca astme je zadovoljavajuća.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla, prof.dr. Fahrija Skokić, pedijatar-neonatolog, u svom obraćanju je kazala da alergijske bolesti kod djece predstavljaju oboljenja novog doba, uzrokovane genetskim predispozicijama i načinom života, te uticajem okoliša. Ona je istakla da alergijske reakcije kod djece mogu uzrokovati i hitna stanja,zbog čega predstvljaju jedan od najvećih izazova medicine, dok u hroničnim stanjima utiču na rast i razvoj djeteta, kao i njegov kvalitet života . Prof. Skokić je istakla zadovoljstvo što je Univerzitetski klinički centar Tuzla organaizator simpozija o alergijama i na taj način daje doprinos razvoju svijesti o ovom oboljenju.

Na ceremoniji otvaranja prisutne su pozdravili i predsjednica Upravnog odbora UKC Tuzla, doc. dr. Munevera Bećarević i savjetnik ministra zdravstva TK dr. Amir Azabagić, a simpozij otvorenim je proglasio premijer Tuzlanskog kantona, Jakub Suljkanović koji je istakao da stručni skupovi ove vrste predstavljaju značajan naučni i stručni doprinos razvoju ove oblasti.

 

 483 total views,  1 views today