Održan VII Simpozij plućne bolesti sa međunarodnim učešćem

Sharing is caring!

U prisustvu velikog broja zvanica, u petak, 16. novembra 2018 godine, u Hotelu Tuzla u Tuzli otvoren je Sedmi simpozij Plućne bolesti sa međunarodnim učešćem.

 

Organizatori simpozija su bili Klinika za plućne bolesti UKC Tuzla, Udruženje za respiratornu medicinu-URM, Ljekarska komora TK i Komora zdravstvenih tehničara TK.

Tokom svečane ceremonije otvaranja simpozija, prisutnim gostima se obratio načelnik Klinike za plućne bolesti, doc. dr. Suvad Dedić koji je u ime organizacijonog odbora simpozija izrazio zahvalnost menadžmentu i Upravnom odboru UKC Tuzla za podršku u edukaciji i razmjeni naučnog i stručnog iskustva. On je istakao da je programom simpozija planirano pet sesija sa vrlo aktuelnim temama iz oblasti hronične opstruktivne plućne bolesti, torakalne onkologije, plućnih oboljenja i nespecifičnih i specifičnih upalnih bolesti pluća.

„Kada su u pitanju respiratorne bolesti na području Tuzlanskog kantona bilježi se porast hronične opstruktivne bolesti, astme i upale gornjih disajnih puteva. Na sreću, tuberkuloza je u padu od 2009. godine pa do danas. Incidenca je svedena na broj od 40 pacijenata u toku jedne godine“, rekao je dr. Dedić i naglasio da zagađen zrak svakako ima veliki udio u nastanku pomenutih oboljenja.

Prisutnima su se obratile i prof. dr. Zumreta Kušljugić, pomoćnik direktora za naučnoistraživački rad UKC Tuzla i predsjednica Upravnog odbora UKC Tuzla, doc. dr. Munevera Bećarević.

Doc. dr. Bećarević je i jedan od predavača simpozija i prema njenim riječima ovakvi skupovi imaju značaj jer pružaju priliku za razmjenu iskustava i novih informacija između primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, ali i priliku za uspostavljanje prijateljskih i naučno stručnih kontakata.

 

Ministar zdravstva TK, dr. Bahrudin Hadžiefendiću u svom obraćanju je istakao da želi odati priznanje uposlenicima Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla i svim pulmolozima koji svake godine drže kontinuitet dobrih predavanja, edukacija i savjetovanja s kojih veliki broj pulmologa odlazi zadovoljan.

Sedmi simpozij Plućne bolesti otvorio je premijer Tuzlanskog kantona, Jakub Suljkanović koji je rekao da Vlada TK kao osnivač UKC Tuzla posebnu pažnju posvećuje njegovom razvoju, kako u kadrovskom, naučnom, tako i u materijalno tehničkom smislu, te da se nada će ta podrška biti nastavljena i u narednom periodu jer je Univerzitetski klinički centar Tuzla jedan od brendova Tuzlanskog kantona.

U okviru Sedmog simpozija Plućne bolesti održana je i promocija knjige „Opstrukcijske bolesti disajnih organa“, autora doc. dr. Suvada Dedića i doc. dr. Šefike Umihanić. Promotori na promociji su bili: prof.dr. Zumreta Kušljugić, prof. dr. Mirko Stanetić, prof. dr. Hasan Žutić i prof.dr. Sead Jamakosmanović.

 

Također, u toku Sedmog simpozija Plućne bolesti sa međunarodnim učešćem održana je i sesija medicinskih sestara i tehničara u Konferencijskoj sali u Hotelu Tuzla na prvom spratu.

Na Sesiji medicinskih sestara i tehničara predstavljeno je dvadeset tema iz oblasti respiratornih oboljenja i sestrinstva.

Ispred Organizacionog odbora obratio se Mirza Ćorić, magistar zdravstvene njege i menadžmenta,  glavni medicinski tehničar Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla i Pomoćnik direktora za sestrinstvo UKC Tuzla magistar sestrinstva Mirza Jahić, dipl.ing.med.radiologije.

Tokom obraćanja istakli su da je jedan od osnovnih ciljeva ove sesije i ovog simpozija ukazati na važnost svih sudionika u procesu zdravstvene zaštite, na važnost multidisciplinarnog i timskog rada te važnost kontinuiranog profesionalnog usavršavanja i edukacije.

Zato pored Klinike za plućne bolesti kao domaćina u stručnom radu učestovale su kolegice i kolege sa drugih organizacionih jedinica UKC Tuzla , kao i kolegice i kolege iz sekundarne i primarne zdravstvene zaštite, i svi sa ciljem prezentiranja novih saznanja i iskustava iz domena sestrinstva i respiratorne medicine.

Simpozij je zabilježio preko 500 učesnika iz cijele BiH i regije.

 

 1,061 total views,  1 views today