Održan V alergološki simpozij

Sharing is caring!

U organizaciji Klinike za pućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a uz podršku Udruženja respiratorne medicine, Ljekarske komore TK i Komore zdravstvenih tehničara TK danas je u Hotelu Tuzla u Tuzli održan Peti alergološki simpozij.

Simpozij koji je okupio oko 170 učesnika iz BiH, Hrvatske i Slovenije bio je prilika da pneumolozi, otorinolaringolozi, dermatolozi, pedijatri, ljekari porodične i urgentne medicine i medicine rada razmjene iskustva i aktuelne informacije iz oblasti alergologije.

Prema riječima načelnika Klinike za plućne bolesti i predsjednika organizacionog odbora simpozija, doc. dr. Suvada Dedića, značaj simpozija se ogleda u porastu alergijskih bolesti u svijetu, naročito u posljednjih 60 godina. Kako je istakao dr. Dedić, u svijetu, svakih deset godina, alergijske bolesti se udvostručuju, tako da od astme boluje više od 350 miliona ljudi, a incidenca oboljevanja od alergiskog rinitisa je i veća od toga. „Za Bosnu i Hercegovinu nemamo registar oboljelih kada su u pitanju astma i alergijski rinitis, ali možemo reći da je incidenca povećana što se može prepisati zagađenju okoliša i klimatskim promjenama. Današnji simpozij je prilika da se razgovara o ovoj problematici, ali i novim smjernicama u liječenju alergijskih oboljenja“ rekao je u svom obraćanju doc. dr. Dedić.

Prisutnima su se obratilil i prof. dr. Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove i doc. dr. Munevera Bećarević, predsjenik Upravnog odbora UKC Tuzla, dok je simpozij zvanično otvorenim proglasio ministar zdravstva u Vladi TK, dr. Bahrudin Hadžiefendić koji je istakao da će današnji simpozij doprinijeti unaprjeđenju medicinske zaštite u Tuzlanskom kantonu.

 777 total views,  1 views today