Održan VIII Simpozij plućne bolesti sa međunarodnim učešćem

Sharing is caring!

U prisustvu velikog broja zvanica 08. Novembra 2019 godine je u Hotelu Tuzla u Tuzli svečanom  ceremonijom otvoren VIII Simpozij plućnih bolesti sa međunarodnim učešćem.

 

Ovogodišnji cilj Simpozija je prezentacija novih saznanja i iskustava iz pulmologije, a u okviru simpozija održana je Sesija medicinskih sestara i tehničara.

Organizatori VIII Simpozija Plućne bolesti su Klinika za plućne bolesti JZU UKC Tuzla, Udruženje respiratorne medicine – URM, Ljekarska komora Tuzlanskog kanotona, Komora zdravstvenih tehničara Tuzlanskog kantona i Udruženje/udruga medicinskih sestara i tehničara u FBiH.

Eminentni stručnjaci iz BiH, Hrvatske i Srbije govorit će o specifičnostima karcinoma pluća, stanju tuberkuloze u TK, plućnoj hipertenziji, transtorakalnoj punkciji, imunoterapiji nemikrocelularnog karcinoma pluća, tuberkulozi pluća kao bolničkoj infekciji, specifičnostima respiratorne terapije kod djece i slično.

Prof. dr. Suvad Dedić, predsjednik organizacionog odbora simpozija i načelnik Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla u svom obaćanju je istakao da se svake godine vrši dopuna smjernica za liječenje hroničnih plućnih bolesti, te da su već stigle smjernice za 2020. godinu o čemu će biti govora i tokom simpozija. On je također rekao da je u svijetu povećana incidenca oboljevanja od plućnih bolesti i da je u Tuzlanskom kantonu zabilježen porast kada su u pitanju hronične opstruktivne bolesti, pneumonije, astma i karcinomi pluća, dok je učestalost slučajeva oboljenja od tuberkuloze u padu.

Voditeljica Odjela za plućne bolesti i tuberkulozu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Kristina Galić kazala je kako bi suradnja između klinika, posebno velikih centara doprinijela boljim terapijskim mogućnostima za bolesnika.
S obzirom na visoku stopu zagađenja, imamo visok stupanj kroničnih opstruktivnih bolesti pluća – kazala je Galić.

Zaključci sa simpozija ljekarska sesija. download ZAKLJUČCI-VIII Simpozij 2019

U okviru VIII Simpozija održana je planirana Sesija medicinskih sestara i tehničara u Konferencijskoj sali u Hotelu Tuzla na prvom spratu.

Značaj BCG vakcinacije u prvim godinama života, Tuberkuloza pluća kao bolnička infekcija, Specifičnosti respiratorne terapije kod djece, Sestrinske procedure kod alergijskog rinitisa i nosne polipoze, Anafilaksija, Bronhoskopija, Akutne respiratorne infekcije, samo su neke od tema koje su bile obrađene danas.

 

Prezentirana su 23 stručna rada u tri sesije, a zabilježeno je preko 260 učesnika. Pored Klinike za plućne bolesti učešće na Sestrinskim sesijama uzele su i ostale Organizacione jedinice JZU UKC Tuzla, te Opće bolnice i Domovi zdravlja.

Nakon druge sesije održana je Radionica BLS (Basic Life Support), koju su nam vodili certificirani instruktori ERC iz oblasti BLS i ILS-a, Emrisela Ombašić i Denis Šabanović, namjenjena prije svega za medicinske sestre i tehničare, ali i za sve ostale zainteresovane sudionike Simpozija. Na početku radionice instruktori su prikazali na kratkom scenariju kako izgleda tok kardiopulmonalne reanimacije od osnovnog održavanja života (BLS-basic life support), pa sve do dolaska opremljene ekipe i provođenja reanimacije na razini uznapredovalog održavanja života.

Na kraju Sesija izvršena je podjela Certifikata za sve prisutne na predavanjima.

 

Simpozij je zabilježio preko 550 učesnika iz cijele BiH i regije.

 1,056 total views,  1 views today